Wil je zonnepanelen op een dak van een bedrijfspand plaatsen. Dien je te voldoen aan het bouwbesluit en andere regelgeving. Voor de Scope 12 verzekering is een constructieberekening nodig.

Een investering in zonnepanelen dient financieel rendabel te zijn. Naast dat je bijdraagt in de verduurzaming van de Nederlandse energie. Een constructieberekeningen helpt je daarbij wanneer deze een zo rendabel mogelijke oplossing voorschrijft. Met zo min mogelijk constructieve aanpassingen ontstaat een zo rendabel mogelijk project.

Het is ook mogelijk om je dak te verhuren.

Scope 12-keuring constructieberekening zonnepanelen

Een installatie voor zonnestroom is een enorme investering. Verzakkende daken, brand of opwaaiende daken en panelen kunnen voor veel schade zorgen. Om dit te voorkomen eisen verzekeringen een Scope 12-keuring. Met een Scope 12-keuring willen verzekeraars het risico op schade kleiner maken. Een onderdeel van de Scope 12-keuring is een constructieberekening van het dak waar de zonnepanelen op komen liggen. Met een constructieberekening wil de verzekeraar weten of het dak voldoet aan de NEN-normen omschreven in de Eurocode.

constructieberekening zonnepanelen op kantoorgebouw

Staal, beton of hout

Welk type dak er ook van toepassing is. Een berekening van de constructie is nodig. Daarbij worden van de volgende onderdelen een berekening gemaakt:

  • dakconstructie gordingen
  • spanten hout, of staal
  • in sommige gevallen de dragende wanden en fundering

In sommige gevallen volgt uit de berekening dat er op een bepaald gedeelte wel panelen toegepast kunnen worden. Soms volgen uit de berekening aanvullende voorzieningen die nodig zijn om de zonnepanelen te kunnen toepassen. Wij zullen deze voorzieningen altijd in overleg aangeven.

Benodigd

Voor het maken van de berekening zijn archiefgegevens benodigd. Dit zijn de tekeningen en berekeningen van de originele bouw van het pand. Deze zijn op te vragen bij de gemeente. In sommige gevallen zijn deze niet meer aanwezig en kan de constructie worden ingemeten. Geef dit bij een aanvraag aan.