Wat levert een constructieberekening mij op?

Wat gaat dat kosten? Zomaar wat vragen waar je mee te maken krijgt als je vol enthousiasme begint met het plannen van een verbouwing. Een aannemer zegt dat je er een constructeur bij moet halen. Of een aannemer zegt dat hij de doorbraak van de draagmuur wel uitvoert zoals hij dat altijd doet. Zonder tussenkomst van een deskundige. Of je hebt een omgevingsvergunning nodig, maar weet absoluut niet waar je moet beginnen? Spelen in je hoofd nachtmerries af van scheurende muren na verloop van tijd. Of andere verhalen die je op een verjaardag vast wel eens hebt gehoord.
Wij begrijpen dat het doorbreken van een draagmuur van je woning spannend is.

Voor het doorbreken van een draagmuur of het maken van een muurdoorbraak levert een constructieberekening je juist het volgende op:

  • Met een constructieberekening van een gerenommeerde constructeur verminder je het risico op verzakkingen en scheuren.
  • Met een constructieberekening voldoe je aan de wet- en regelgeving. Je hebt een omgevingsvergunning nodig, een constructieberekening van een muurdoorbraak of voor het doorbreken van een draagmuur is daar onderdeel van.
  • Een aannemer weet met een constructieve berekening precies welke materialen gebruikt moeten worden.
  • Het risico op onnodige kosten en bouwfouten wordt kleiner met een constructieberekening.
  • Ook zonder noodzakelijke bouwvergunning, dien je te bouwen volgens de geldende wet- en regelgeving en is een constructieberekening verplicht.

Snelle en efficiënte afhandeling van de opdracht. Kwam wat meerwerk bij kijken, waar hij eenzelfde nette prijs voor rekende. Heeft als tegenprestatie aangeboden contact te onderhouden in het vervolgproces met de gemeente. Erg tevreden dus! A. Verheij

Werkwijze constructieberekening voor draagmuur of muurdoorbraak.

Voordat een constructeur met het berekenen van je plannen aan de slag kan, is een oorspronkelijke bouwtekening en constructieberekening nodig. Dit zijn tekeningen en berekeningen van de bestaande woning. Mogelijk heb je deze nog in je bezit. De kans is aanwezig dat er plannen bij het gemeentearchief aanwezig zijn.
In sommige gevallen zijn deze bouwtekeningen echter niet meer aanwezig. Dan is een werkbezoek benodigd. In een werkbezoek kan de constructeur de woning inmeten en de verschillende materialen van de constructie onderzoeken. Voordeel van dit bezoek op locatie, is dat je meteen de wensen met de constructeur kunt bespreken.

Nu zijn er bruikbare gegevens uit het archief. Of de constructeur heeft voor de constructieberekening van de muurdoorbraak of draagmuur een werkbezoek afgelegd en hierin bruikbare gegevens vastgesteld. De constructeur kan nu aan de slag en zal een rapport opstellen met een constructietekening. Het constructierapport geeft weer op welke manier een constructie voldoet. Een constructietekening geeft weer welke constructie gemaakt zal moeten worden.

In sommige gevallen is een stempelplan aan te raden. Dit stempelplan geeft weer op welke wijze een muurdoorbraak of draagmuur moet worden gesteund tijdens de bouwwerkzaamheden. Een stempelplan voorkomt grote scheurvorming, wanneer dit in de constructieberekening is opgenomen.

Met de constructieberekening voor de draagmuur of muurdoorbraak, kun je vergunning aanvragen. Je kunt eventueel vragen of de constructeur hier ervaring mee heeft. Om kosten te besparen kun je dit mogelijk ook zelf doen.

De constructieberekening en constructietekening van de muurdoorbraak of draagmuur, kun je overhandigen aan een aannemer. Deze kan je voorzien van een prijsopgave of offerte voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Een constructeur kan vragen van de aannemer nog beantwoorden, mocht dit nodig zijn.

Stabiliteitsportaal in bestaande achtergevel

Het kan zijn dat je van plan bent om de achtergevel te slopen. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een schuifpui, of bij het maken van een aanbouw. In sommige gevallen is de achtergevel een stabiliteitsvoorziening voor de bestaande woning. Deze kun je dan ook niet zomaar weghalen, zonder in de constructieberekeningen en constructietekeningen een stabiliteitsportaal op te nemen. Een stabiliteitsportaal is een ligger met kolommen en eventueel een onderligger.

Omgevingsvergunning doorbreken dragende muur

Voor het doorbreken van een dragende muur is in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn meer stukken nodig dan alleen een constructieberekening. Een constructietekening van de muurdoorbraak is ook nodig. Het gaat dan om constructiedetails van de aansluiting met eventueel de oplegging van de stalen ligger ten behoeve van de door te breken muur. Ook een overzichtstekening kan zinvol zijn. Op deze tekeningen staan maatvoering, lasverbindingen, boutverbindingen, eventuele opleggingen en dergelijke. Naast deze stukken kunnen voor een muurdoorbraak bouwkundige tekeningen zoals plattegronden bestaand en nieuw en doorsnede bestaand en nieuw nodig zijn.